Skip to main content

Jouw succes is mijn geluk!

Schitteren voor een publiek … velen dromen ervan, slecht een deel durft het! Het is nochtans iets wat je kan leren. “nee” hoor ik wel vaker tijdens mijn spreekdurfsessies “ik ben daar niet voor geboren, het zweet breekt me al uit bij de gedachte alleen al”. En enkele uren later staan ze op mijn bospodium te blinken na het geven van een presentatie over een vers gekozen onderwerp. Die verrassende blik in de ogen, zo eentje van: “heb ik dat nu net echt zelf gedaan”? die blik heeft een instant effect op mijn persoonlijk gelukshormoon.

Wat is de succesformule van een goede presentatie?

Heel eenvoudig: voorbereiden + oefenen = succes.

Voorbereiden begint natuurlijk met te weten waarover je wil spreken. De inhoud moet je kennen en aan de hand van een mindmap kan je je gedachten daarover makkelijk ordenen. Het dwingt je na te denken over de kern van de zaak. En het betekent afscheid nemen van de uitgeschreven tekst, want die geeft je een vals gevoel van veiligheid. Mindmapping helpt je om je gedachten te ordenen en alle aspecten over je onderwerp te noteren in enkele woorden. Het is de ruggengraat van je verhaal, makkelijk mee te nemen op 1 vel papier en je ziet het in één oogopslag.

Als je dat allemaal hebt gedaan dan volgt het tweede deel van de succesformule: oefenen. Hardop oefenen, voor de spiegel, voor de camera, terwijl je heen en weer loopt, voor je lief, je kind, je collega. Het voordeel van hardop oefenen is dat je zelf aanvoelt welke woorden en zinnen “lekker bekken” en over welke woorden je struikelt. Oefenen met je mindmap in de hand geeft je houvast waar je instinctief op zal terugvallen tijdens de echte presentatie.

Jouw succes is mijn geluk! Want wat doet het me telkens opnieuw deugd als ik een fijn berichtje krijg na een intense sessie: “ik merk wel echt dat het zo veel vlotter gaat. Je sessies zijn heel nuttig geweest voor mij en ik heb echt veel bijgeleerd, ik zou het andere mensen zeker aanraden! Hartelijk dank!"

Jij ook bedankt, voor dat schoon geluk!

Nele Lijnen

www.youtalk.be

#spreekdurf #youtalk #spreekbeurt #presenteren #spreekangstoverwinnen #sprekenvooreengroep #succesvolspreken #sprekenvoorpubliek